Principala distincție este că in acest model li se cere angajaților să decidă asupra uneia dintre opțiunile de modalități de lucru oferite și să o respecte cu consecvență. Dacă compania stabilește de la început politici și proceduri prietenoase cu lucrul la distanță, acest model poate funcționa perfect. In lipsa unei organizări adecvate și a unei gândiri anticipate, poate duce la o deconectare între echipele de la birou și cele aflate la distanță, precum și la șanse inegale de promovare.
Cuprins
Caracteristicile modelului
In acest model, de fapt, se oferă mai multe modele de lucru din care angajații pot alege. Este asemanator modelului hibrid flexibil. Principala distincție este că in acest model li se cere angajaților să decidă asupra uneia dintre opțiunile de modalitati de lucru oferite și să o respecte cu consecvență.
Optiunile ar fi munca la birou cu normă întreagă, lucru la birou cu câteva zile la distanță pe săptămână, precum și o opțiune completă la distanță.
Acest lucru se face de obicei în scopul optimizarii si eficientizarii aspectelor logistice. Permite astfel companiilor să își planifice în avans resursele.
La fel ca și angajații, managementul poate alege optiunea care i se potrivește cel mai bine și ulterior să-l mențină.
Avantaje
Principalul avantaj al acestui model este că oferă flexibilitatea alegerii proprii modalitati de lucru. Spre deosebire de modelul hibrid flexibil, păstrează un element de control și predictibilitate. Cu alte cuvinte, angajații au posibilitatea de a alege, dar compania trebuie să facă o evaluare precisă a resurselor necesare. Adică, spre exemplu, acest model nu se confrunta cu problema birourilor goale care sunt deja plătite.
De asemenea, modelul permite companiilor să-și lărgească bazinele de angajare, deoarece pot angaja oameni oriunde în lume.
Dezavantaje
O astfel de organizare hibridă si complexă a muncii poate avea probleme în a se asigura că toată lumea este la curent și conectată în orice moment. Poate duce la probleme similare cu celelalte moduri de lucru hibrid, cum ar fi echipe izolate și favoritism, dacă nu sunt gestionate corespunzător.
Situatiile in care modelul este potrivit
Modelul este cel mai bun pentru companiile foarte organizate care doresc să ofere flexibilitate forței de muncă, dar rămân în controlul resurselor lor. Optim pare a fi cazul in care conducerea companiei lucrează si ea de la distanță pentru a evita favoritismul de proximitate.
Exemple practice
Mentionam exemplul HubSpot care oferă angajatilor trei opțiuni:
- @Birou – Angajații vin la birou de trei sau mai multe ori pe săptămână și au un birou dedicat
- @Flexibil – Angajații vin la birou maximum două zile pe săptămână. Când lucrează de la birou acestia primesc un birou pe principiul „primul venit-primul servit” si un sprijin pentru realizarea biroului de acasa;
- @Acasa – Angajații lucrează de acasă cu normă întreagă și primesc echipamentul necesar pentru biroul de acasa.
Pentru ca acest model să funcționeze, HubSpot depune eforturi pentru incluziunea celor care lucreaza de la distanță, de exemplu oferă beneficii independente de locație, instruire pentru manageri, etc.
Sumar
Dacă compania stabilește de la inceput politici și proceduri prietenoase cu lucrul la distanță, acest model poate funcționa perfect. In lipsa unei organizări adecvate și a unei gândiri anticipate, poate duce la o deconectare între echipele de la birou și cele aflate la distanță, precum și la șanse inegale de promovare.
Model de lucru hibrid la alegerea angajatului | · Angajații pot alege dintre câteva optiuni de mod de lucru și trebuie să isi mentina alegerea |
Avantaje | · Oferă flexibilitate în alegerea modelului de lucru preferat al angajaților · Asigură predictibilitate · Compania deține controlul resurselor · Poate atrage talent global |
Dezavantaje | · Poate crea izolare de echipă și poate deconecta · Poate duce la favoritism de proximitate |
Cel mai potrivit pentru | · Companii foarte organizate cu management lucrand la distanță |
În articolele următoare, prezentam diferitele modele de lucru hibrid, le examinam beneficiile și provocările si oferim exemple reale. Totul pentru a te ajuta să găsești opțiunea cea mai potrivită pentru firma ta.
Alege modelul de lucru hibrid pentru compania ta
Despre Oraroo
Modelul de lucru la distanță al companiilor de servicii creative și profesionale necesită soluții pentru gestionarea muncii.
Într-un moment în care atât de multe companii caută câștiguri de productivitate, prin centralizarea informațiilor într-o singură viziune holistică și în timp real, se elimina riscul de supra-alocare și se împuternicesc managerii de proiect să ia decizii proactive.
În același context al muncii la distanță, angajaților trebuie să li se faciliteze accesul ușor la informațiile legate de muncă, precum și procese rapide si digitale de administrare pentru a menține un nivel ridicat de implicare.
Abordând nevoile de mai sus, Oraroo își propune să îmbunătățească performanțele operaționale și financiare ale companiilor de servicii profesionale si uneste intr-un singur sistem managementul de proiect, gestionarea resurselor, tarifarea și facturarea contractelor, administrarea forței de muncă, business intelligence și integrarea cu sistemele existente.
Incercati gratuit Oraroo sau versiunea demo