In acest model li se oferă angajaților flexibilitatea de a alege când vor să lucreze de la birou și când din altă parte. Poate fi foarte eficient dacă este implementat cu atenție, cu politici stricte de mentinere a echilbrului intre cei ce lucreaza din sedii si cei de la distanță, cat și o conducere din afara sediului pentru a evita favoritismul. Cu toate acestea, este o sabie cu două tăișuri, deoarece poate crea inegalități grave la locul de muncă dacă nu este bine gândit si executat.
Cuprins
Caracteristicile modelului
In acest model li se oferă angajaților flexibilitatea de a alege când vor să lucreze de la birou și când din altă parte. Acest model poate impune uneori anumite limitări, cum ar fi obligatoriu lunea la birou pentru o colaborare mai strânsă (valabil pentru situatii in care nu sunt echipe dispersate geografic…)
Companiile care operează pe acest model cred că, dacă angajații au autonomie de a alege de unde vor lucra, vor fi mai mulțumiți și mai productivi. Spațiile lor de birou sunt de obicei alocate pe principiul „primul venit – primul servit”. Adică nimeni nu are un spațiu de lucru desemnat/fix și toată lumea poate folosi orice post de lucru disponibil la sediu.
In acest model managementul poate fi atât la birou, cât și la distanță.
Dezavantaje
Spre deosebire de modelul parțial la distanță, în care echipele întregi sunt fie la birou, fie la distanță, în acest model, angajații din aceleași echipe pot favoriza puternic una sau cealaltă opțiune. Acest lucru poate crea multiple probleme.
Pentru început, modelul flexibil poate crea izolare de echipă la fel ca modelul anterior (adică „în grup” fata de „ în afara grupului”). Mai important, poate fi de fapt dăunător pentru carierele „grupului din afara”. Acest lucru este cunoscut sub numele de părtinire de proximitate – angajații care lucrează mai aproape de conducere sunt considerați pe nedrept lucrători mai buni.
Modelul hibrid flexibil poate duce la situatii în care unii favorizează biroul, iar alții preferă lucrul de acasă. Acest aspect poate duce la o criză de diversitate.
Un studiu pe acest subiect da exemple edificatoare. Femeile cu copii preferă adesea să lucreze de acasă, în timp ce tinerii singuri tind să vină mai des la birou. Aceasta situatie ar predispune ca acesti tineri să aiba mai multe șanse să progreseze mai repede in cariera, în timp ce femeile cu copii au șanse mai mari să rămană neobservate. (https://nbloom.people.stanford.edu/sites/g/files/sbiybj4746/f/wfh.pdf)
Acest model poate duce și la birouri goale dacă angajații decid să lucreze preponderent de la distanță, compania suportând astfel costuri inutile pentru spațiile de birouri.
Exemple practice
În timpul pandemiei, mai multe companii, au adoptat un model hibrid flexibil permanent. Spre exemplu, angajații Reddit pot lucra de oriunde, inclusiv la birou, acasă sau oriunde altundeva. De asemenea, compania și-a reimaginat birourile pentru a semăna cu spațiile standard de co-working – scaune în stil cafenea fără birouri fixe, spații de colaborare, resurse care se pot rezerva etc.
Sumar
Un model flexibil poate fi foarte eficient dacă este implementat cu atenție, cu politici stricte de mentinere a echilbrului intre cei ce lucreaza din sedii si cei de la distanță, cat și o conducere din afara sediului pentru a evita favoritismul. Cu toate acestea, este o sabie cu două tăișuri, deoarece poate crea inegalități grave la locul de muncă dacă nu este bine gândit si executat.
Model de lucru hibrid flexibil | · Angajații pot lucra de oriunde (la birou sau de la distanță) tot timpul |
Avantaje | · Încurajează autonomia angajaților · Îmbunătățește satisfacția în muncă · Îmbunătățește productivitatea |
Dezavantaje | · Poate crea izolare de echipă · Poate fi dăunător pentru cariera angajaților de la distanță · Poate duce la o criză de diversitate |
Cel mai potrivit pentru | · Companii cu forță de muncă amplasată în comun |
În articolele următoare, prezentam diferitele modele de lucru hibrid, le examinam beneficiile și provocările si oferim exemple reale. Totul pentru a te ajuta să găsești opțiunea cea mai potrivită pentru firma ta.
Alege modelul de lucru hibrid pentru compania ta
Despre Oraroo
Modelul de lucru la distanță al companiilor de servicii creative și profesionale necesită soluții pentru gestionarea muncii.
Într-un moment în care atât de multe companii caută câștiguri de productivitate, prin centralizarea informațiilor într-o singură viziune holistică și în timp real, se elimina riscul de supra-alocare și se împuternicesc managerii de proiect să ia decizii proactive.
În același context al muncii la distanță, angajaților trebuie să li se faciliteze accesul ușor la informațiile legate de muncă, precum și procese rapide si digitale de administrare pentru a menține un nivel ridicat de implicare.
Abordând nevoile de mai sus, Oraroo își propune să îmbunătățească performanțele operaționale și financiare ale companiilor de servicii profesionale si uneste intr-un singur sistem managementul de proiect, gestionarea resurselor, tarifarea și facturarea contractelor, administrarea forței de muncă, business intelligence și integrarea cu sistemele existente.
Incercati gratuit Oraroo sau versiunea demo