Modelul de lucru complet la distanta

In acest model organizația nu are spații de birouri și toată lumea lucrează de la distanță. Este excelent pentru companiile cu forță de muncă distribuită. Este mult mai simplu și mai ușor de implementat decât modelele hibride in care companiile trebuie să își facă griji pentru spațiul de birou și limitările legate de locație. Cu toate acestea, dacă managementul nu realizează importanța comunicării în echipele de la distanță, riscă comunicarea greșită, izolarea angajaților și alte probleme conexe.

Cuprins

Caracteristicile modelului

In acest model organizația nu are spații de birou sau sediu și toată lumea lucrează de la distanță.

Toate celelalte modele hibrid presupun cel putin o posibilitate de lucru de birou.

Datorită progreselor rapide ale tehnologiei, acum este pe deplin posibil să gestionezi o echipă complet de la distanță fără obstacole. Nu mai este important dacă echipa partajeaza sediul sau dacă sunt localizate departe una de cealaltă, chiar și pe mai multe fusuri orare. Există modalități de a rămâne conectat și sincronizat prin mijloace de comunicare asincrone.

Compania oferă adesea angajaților toate echipamentele de care au nevoie pentru a lucra de acasă sau oriunde altundeva. Se bazează pe diverse soluții informatice pentru a menține un spațiu de lucru virtual pentru o colaborare strânsă la distanță.

Echipele ce lucreaza complet la distanță se reunesc uneori în persoană pentru exercitii de tip „team building” sau evenimente organizate de companie.

În aceste organizații, conducerea lucrează de la distanță, la fel ca toți ceilalți.

Avantaje

Acest model elimină posibilitatea favorizarii de proximitate, deoarece toată lumea lucrează de la distanță. Acest model permite, de asemenea, cel mai larg bazin de talente, deoarece compania poate angaja oameni de oriunde în lume.

Companiile nu trebuie să se gândească deloc la spațiul de birou și la alte costuri aferente. Ei pot economisi mulți bani pe chirie, navetă, consumabile și alte cheltuieli.

Un avantaj major al acestui model pentru angajați este că aceștia pot trăi și lucra oriunde și chiar pot adopta un stil de viață nomad digital. Acest lucru este posibil și în alte modele de lucru, dar nu există riscul de a rata oportunități de promovare doar pentru că se afla departe de birou.

Dezavantaje

Una dintre cele mai mari provocări ale muncii de la distanță este atingerea echilibrului corect între viața profesională și viața privată, deoarece angajații de la distanță pot întâmpina dificultăți in a se „opri” după servici, mai ales dacă lucrează de acasă.

O altă provocare comună este comunicarea și menținerea tuturor angajatilor la curent. Deoarece majoritatea echipelor de la distanță sunt distribuite geografic, programe de lucru diferite și chiar fusuri orare, poate fi dificil să se realizeze un flux de informații fluid și neobstrucționat.

La fel ca în modelul hibrid, această deconectare potențială poate duce la sentimente de izolare și singurătate. Motiv pentru care liderii de echipă de la distanță trebuie să facă tot posibilul pentru a încuraja și a crea spațiul pentru interacțiunea informală între membrii echipei.

Situatiile in care modelul este potrivit

Acest model de lucru este ideal pentru echipele distribuite care lucrează dintr-o varietate de locații diferite, precum și pentru companii internaționale. Este un model excelent de ales atunci când începeți o afacere, deoarece toți solicitanții de locuri de muncă vor fi conștienți de la început de modalitate de lucru. Tranziția de la un model bazat pe birou poate provoca o anumită nemulțumire în rândul iubitorilor de birou.

Exemple practice

Automattic a mers pe modelul complet la distanță înainte de pandemie, când au realizat că oamenii au renunțat oricum să mai lucreze din spațiile companiei. Sunt o companie distribuită cu angajați în peste 75 de țări din întreaga lume, care lucrează cu toții de oriunde doresc.

Sumar

Acest model este mult mai simplu și mai ușor de implementat decât modelele hibride discutate. In acestea din urma, companiile trebuie să își facă griji pentru spațiul de birou și limitările legate de locație. Cu toate acestea, dacă managementul nu realizează importanța comunicării în echipele de la distanță, riscă comunicarea greșită, izolarea angajaților și alte probleme conexe.

Model de lucru hibrid partial la distanta

·        Toată lumea lucrează de la distanță, compania nu are spații de birouri

Avantaje

·        Elimină favoritismul de proximitate

·        Oferă cel mai mare bazin de recrutare

·        Reduce drastic costurile administrative

·        Oferă angajaților flexibilitatea de a locui și de a lucra oriunde

Dezavantaje

·        Dificultate în atingerea echilibrului între muncă și viață privată

·        Comunicarea deficitară poate fi o problemă

·        Angajații pot experimenta izolare și singurătate

Cel mai potrivit pentru

·        Excelent pentru companiile cu forță de muncă distribuită

În articolele următoare, prezentam diferitele modele de lucru hibrid, le examinam beneficiile și provocările si oferim exemple reale. Totul pentru a te ajuta să găsești opțiunea cea mai potrivită pentru firma ta.

Alege modelul de lucru hibrid pentru compania ta

Despre Oraroo

Modelul de lucru la distanță al companiilor de servicii creative și profesionale necesită soluții pentru gestionarea muncii.

Într-un moment în care atât de multe companii caută câștiguri de productivitate, prin centralizarea informațiilor într-o singură viziune holistică și în timp real, se elimina riscul de supra-alocare și se împuternicesc managerii de proiect să ia decizii proactive.
În același context al muncii la distanță, angajaților trebuie să li se faciliteze accesul ușor la informațiile legate de muncă, precum și procese rapide si digitale de administrare pentru a menține un nivel ridicat de implicare.

Abordând nevoile de mai sus, Oraroo își propune să îmbunătățească performanțele operaționale și financiare ale companiilor de servicii profesionale si uneste intr-un singur sistem managementul de proiectgestionarea resurselortarifarea și facturarea contractelor, administrarea forței de muncă, business intelligence și integrarea cu sistemele existente.

Incercati gratuit Oraroo  sau versiunea demo

Modelul de lucru complet la distanta
Derulează în sus