Acest model impune angajaților să vină la birou de cele mai multe ori, permițându-le să lucreze de la distanță (de obicei de acasă) o fracțiune din timpul lor de lucru. Acesta poate fi aprobat individual de manager. Modelul este util pentru companiile a căror natură a muncii nu le permite să meargă pe modelul lucrului la distanță. Pentru cele care pot, dar aleg să nu o facă, poate fi limitativ. Modelul este cel mai potrivit pentru angajații ale căror activități necesită colaborare în persoană.
Cuprins
Caracteristicile modelului
Acest model impune angajaților să vină la birou de cele mai multe ori, permițându-le să lucreze de la distanță (de obicei de acasă) o fracțiune din timpul lor de lucru.
De obicei, angajaților li se acordă o zi sau două pe săptămână sau câteva zile pe lună pentru lucrul la distanță. În unele cazuri, angajatii pot folosi acest avantaj de flexibilitate oricând doresc. În alte organizații, aceste zile la distanță sunt acordate de la caz la caz, în funcție de cine trebuie să fie la birou la ce oră.
Companiile care operează pe acest model tind să creadă că distanțarea fizică este un obstacol în calea colaborării de succes în echipă. Scopul lor nu este să meargă in directia lucrului la distanță. Ci mai degrabă, oferă această flexibilitate ca un avantaj suplimentar pentru angajat. Conducerea acestui tip de organizație este în mare parte bazată la birou.
Avantajele modelului
Acest model de lucru hibrid permite angajaților să rămână acasă și să se ocupe de problemele lor personale atunci când au nevoie. De exemplu, atunci când copilul lor este bolnav sau trebuie să fie acasă când sosește o persoană care repara ceva in casa. În acest fel, nu trebuie să-și ia o zi liberă, dacă nu pot veni la birou, dar pot lucra.
Acest tip de flexibilitate poate crește moralul angajaților, precum și productivitatea. Poate fi folosit atunci cand, ocazional, angajații doresc să elimine timpul pe care și l-ar petrece cu naveta la/de la servici si sa il foloseasca pentru altceva. În esență, este practic pentru persoanele cu copii sau cu alte responsabilități în afara serviciului.
Dezavantajele modelului
Acest model poate duce la unele probleme operaționale. De exemplu, dacă angajaților li se permite să decidă când vor lucra de la distanță, ei ar putea alege în mod covârșitor să rămână acasă luni și vineri, ceea ce poate fi o problemă dacă în aceste zile au loc întâlniri in persoana (fata in fata) ale echipelor.
Pe de altă parte, dacă managerul trebuie să aprobe zilele de munca la distanta, acest lucru poate duce la conflicte cu privire la criteriile de aprobare. De exemplu, ai aprobat deja lucrul la distanță pentru numărul maxim de angajați în acea zi. Suplimentar, un angajat aplica cu un motiv extrem de convingător. Cu toate acestea, nu vei putea aproba, ceea ce poate duce la resentimente sau conflicte. În caz contrar, managerul sau angajatul în cauză ar trebui să încerce să convingă pe cineva să renunțe la ziua lor de munca de acasa în favoarea angajatului. Asta duce la complicații suplimentare.
Modelul este, de asemenea, nepractic pentru companiile cu angajați în diferite locații. Ar fi nevoie de mai multe birouri pentru a găzdui angajații în toate locațiile.
Acest tip de flexibilitate poate fi, de asemenea, limitativ pentru angajații ale căror locuri de muncă nu necesită multă colaborare în persoană.
Situatiile in care modelul este potrivit
Acest model este cel mai potrivit pentru companiile ale căror sarcini ale angajaților includ o combinație de activități cel mai bine realizate față în față (de exemplu, intalniri de afaceri cu clienții, întâlniri cu echipe mari etc.) și activități ce necesita liniște (de exemplu, analiza datelor, trimiterea de e-mailuri, pregătirea prezentărilor, etc.).
Exemple practice
Model de lucru hibrid al Apple le oferă angajaților opțiunea de a lucra de la distanță miercurea și vinerea. Solicitările de lucru la distanță trebuie să fie aprobate de manager. Înainte de pandemie, Apple a descurajat munca de la distanță. In 2021 s-a confruntat cu reacții adverse din partea angajaților săi pentru că nu au permis mai multă flexibilitate.
Amazon, s-a confruntat cu o rezistență similară din partea angajaților atunci când a încercat să impună modelul de birou mai întâi angajaților care au lucrat de la distanță în timpul pandemiei. În cele din urmă, și-a relaxat politica pentru a permite echipelor individuale să decidă cât de des ar dori să lucreze de la birou.
Sumar
În timp ce modelul poate fi util pentru companiile a căror natură a muncii nu le permite să meargă pe modelul lucrului la distanță. Pentru cele care pot, dar aleg să nu o facă, așa cum se vede din exemplele de mai sus, poate fi limitativ. Cu toate acestea, atunci când organizațiile îl implementează, poate duce la probleme operaționale și interpersonale la locul de muncă. Se recomanda prudenta in implementare.
Model de lucru hibrid predominant de la birou | · Cel mai adesea la birou, cu câteva zile de lucru la distanta permise pe săptămână/lună |
Avantaje | · Angajații pot rămâne acasă pentru chestiuni personale, fără a lipsi de la serviciu · Angajații pot economisi timpul cu drumul la servici |
Dezavantaje | · Poate duce la probleme operaționale · Poate duce la conflict · Nepractic pentru companiile cu mai multe locații · Limitare pentru angajații care își pot face treaba complet de la distanță |
Cel mai potrivit pentru | · Angajații ale căror locuri de muncă necesită uneori colaborare în persoană |
În articolele următoare, prezentam diferitele modele de lucru hibrid, le examinam beneficiile și provocările si oferim exemple reale. Totul pentru a te ajuta să găsești opțiunea cea mai potrivită pentru firma ta.
Alege modelul de lucru hibrid pentru compania ta
Despre Oraroo
Modelul de lucru la distanță al companiilor de servicii creative și profesionale necesită soluții pentru gestionarea muncii.
Într-un moment în care atât de multe companii caută câștiguri de productivitate, prin centralizarea informațiilor într-o singură viziune holistică și în timp real, se elimina riscul de supra-alocare și se împuternicesc managerii de proiect să ia decizii proactive.
În același context al muncii la distanță, angajaților trebuie să li se faciliteze accesul ușor la informațiile legate de muncă, precum și procese rapide si digitale de administrare pentru a menține un nivel ridicat de implicare.
Abordând nevoile de mai sus, Oraroo își propune să îmbunătățească performanțele operaționale și financiare ale companiilor de servicii profesionale si uneste intr-un singur sistem managementul de proiect, gestionarea resurselor, tarifarea și facturarea contractelor, administrarea forței de muncă, business intelligence și integrarea cu sistemele existente.
Incercati gratuit Oraroo sau versiunea demo