Factura pe proiect. O ultima impresie. Memorabila

Privește factura de proiect, ca un alt serviciu pe care firma ta de servicii îl oferă clienților. Așa te asiguri că facturile aferente proiectelor sunt la fel de bune precum serviciile pe care le-ai prestat. Soluțiile digitale integrate de automatizare a fluxurilor de lucru, urmărire proiecte si facturare susțin procese de facturare corecte, complete si la timp. Facturile neglijente, cu greșeli, fac rău unei firme. Facturile precise, clare, le spun clienților că firma prețuiește profesionalismul.

Cuprins

1. „Ultima impresie”

Firmele de servicii profesionale se bazează pe relații puternice cu clienții în toate domeniile de operare. „Ultima impresie” – și anume faza de facturare a unui proiect – poate fi deosebit de critica. Dacă acest proces este gestionat greșit, un client își poate pierde încrederea în furnizorul său de servicii și poate decide să își ducă afacerea în altă parte.

Rănile cauzate relațiilor de afaceri de problemele de facturare sunt în mare măsură auto-provocate.  Pentru unele companii, facturarea este privită ca o acțiune destul de superficială. Adesea, unei facturi i se acordă puțină atenție sau importanță. In realitate, facturile fac mai mult decât să informeze clienții despre ce datorează. Ele reflectă imaginea furnizorului ca întreg. Facturile neglijente, cu greșeli, fac rău unei firme. Pe de altă parte, facturile precise, clare, le spun clienților că firma prețuiește profesionalismul.

Companiile care arată respect față de clienții lor prin procedurile de facturare pe care le respectă, isi creaza premisele de a primi respect în schimb. În practică, aceasta ar putea înseamna facturi plătite prompt, fără bătăi de cap, pentru întreaga sumă datorată.

Urmând câteva bune practici înainte, în timpul și după pregătirea facturii, organizatia ta de servicii profesionale își poate îmbunătăți procesul de facturare a proiectelor. In acest fel se poate câștiga un alt nivel de respect si te asiguri că „ultima impresie” lăsată clientului este pozitivă.

2. Înainte de facturare

Un proces optim de facturare a proiectelor începe înainte de a emite facturi și implică răspunsul la câteva întrebări fundamentale.

Când pot factura?

Această întrebare se refera la termenii de bază ai proiectului si momentul în care poate fi emisă factura de proiect. Poate fi o data calendaristică sau poate implica criterii pentru ajungerea la un acord cu privire la momentul în care poate fi emisă factura de proiect. Emiterea si trimiterea unei facturi la jumătatea unui proiect atunci când clientul presupune că nu va veni până la finalizarea lucrării poate crea doar conversații tensionate. Este important să știi când se așteaptă clientul să fie facturat pentru serviciile tale.

Cine primește factura?

Persoana de contact a clientului pentru realizarea unui proiect și persoana de contact pentru facturi nu sunt neapărat unul si același. Direcționarea greșită a unei facturi poate încetini fluxul de numerar. Depune la începutul proiectului efortul de a stabili „Cine primește factura?”. Așa stimulezi plățile prompte ale clienților și eviți o figură necorespunzătoare în acest proces.

Sunt necesare alte documente?

Este posibil ca unele facturi ale proiectelor să fie necesar sa fie însoțite de documente justificative. Acestea pot fi la fel de simple precum chitanțe sau rapoartele de cheltuieli. Ele pot include însă si justificări pentru activitatea prestata (pe baza pontajelor de proiect) sau procese verbale de predare-primire pentru livrabile complexe. Ca și în cazul trimiterii unei facturi către persoana greșită, trimiterea unei facturi fără aceste înregistrări face ca organizația ta să arate necorespunzător. Si, similar, poate genera întârzieri la plata.

3. În timpul facturării

Design-ul facturilor este adesea individualizat pentru fiecare furnizor de servicii profesionale. Dar, indiferent de aspect, fiecare factură de proiect ar trebui să includă toate informațiile necesare pentru a ajuta clientul să înțeleagă și să proceseze eficient factura. Dacă detaliile cheie lipsesc sau sunt prezentate necorespunzător, clientul poate deveni confuz. Daca i-ai îngreunat munca clientului tău, s-ar putea, de asemenea, să îl fi supărat. Nu ar trebui să fie surprins atunci când factura ta ajunge pe ultimul loc in lista lui de facturi de plătit.

Fiecare factură de proiect ar trebui să includă aceste elemente esențiale, care vor stimula bunăvoința clientului, care aproape întotdeauna se traduce în promptitudine la plată a facturii:

  • Antet profesional – Numele companiei, adresa poștală, numărul de telefon, adresa de e-mail și site-ul web
  • Informații de contact client – numele, adresa și numărul de telefon al destinatarului facturii
  • Numărul facturii și data – numărul facturii, data emiterii, data scadenței plății
  • Defalcare detaliată – Descrierea serviciilor/produselor, data realizării/cumpărării, cantitatea furnizată (ore/articole), tariful (pe oră/articol) și detalii financiare (totaluri de rând, subtotal, taxe și total general)
  • Modalitate de plată – contul bancar al furnizorului

4. După facturare / trimiterea facturii

Cu siguranță, un proces digital de emitere facturi este o modalitate excelentă de operare.

Însă transmiterea facturilor trebuie făcută la timp si către persoanele potrivite, respectiv adresele corecte de email.

E importanta si înregistrarea lor in sistemul contabil pentru urmărirea achitării ei de către client.

5. Facturarea e un serviciu prestat către client

Pentru a te asigura că „Ultima impresie” a clienților tăi despre companie este una bună, menține ritmul si in ultima fază. Privește factura de proiect, ca un alt serviciu pe care firma ta de servicii profesionale îl oferă clienților. In felul acesta te asiguri că facturile aferente proiectelor sunt la fel de bune precum serviciile pe care le-ai prestat. Fluxul de numerar și lista de proiecte viitoare la clienți se vor menține la înălțime.

6. Abordarea Oraroo

Pentru faza „înainte de facturare” Oraroo îți permite sa vizualizezi serviciile ce pot fi facturate pe contractul respectiv (exemplu: servicii cu perioada de facturare este in trecut). Se poate realiza o selecție a serviciilor care sa fie incluse in factura.

O precauție înainte de a iniția procesul emitere a facturii este verificarea existentei adresei de email pentru transmitere facturi si eventual validarea ei.

In cursul  facturării, se poate opta pentru diverse tipuri de șabloane/formate de factura. Spre exemplu unor clienți li se trimite doar factura.

Altor clienți li se trimite factura însoțita de detalii (exemplu raport de activitate).

Tot in faza de facturare Oraroo permite o verificare datelor de facturare client cat si revizuirea serviciilor. In aceasta pre-vizualizare a liniilor de factura se permit si modificări (care pot urma si un flux de aprobare)

In urma finalizării fluxului de facturare, factura poate fi trimisa clientului pe email. Starea facturii la un moment dat poate fi consultata in ecranul de facturi

7. Avantajul Oraroo

Integrarea funcționala intre operațiuni proiecte si contracte permite o preluare directa a timpilor lucrați si rezultatelor obținute in  calculul de factura. Aceasta integrare asigura o etanșeitate completa a datelor intre urmărirea operaționala si comerciala. Este o premisa fundamentala pentru un proces care livrează constant facturi corecte, complete si la timp.

Integrarea tehnica a Oraroo cu soluții de email permite transmiterea imediata a facturilor către clienți, imediat ce acestea au fost validate in proces. Automatizarea acestui proces elimina eforturile manuale de identificare adrese de email de facturare si trimitere si reprezintă o premisa pentru transmiterea facturilor la timp.

Despre Oraroo

Modelul de lucru la distanță al companiilor de servicii creative și profesionale necesită soluții pentru gestionarea muncii.

Într-un moment în care atât de multe companii caută câștiguri de productivitate, prin centralizarea informațiilor într-o singură viziune holistică și în timp real, se elimina riscul de supra-alocare și se împuternicesc managerii de proiect să ia decizii proactive.
În același context al muncii la distanță, angajaților trebuie să li se faciliteze accesul ușor la informațiile legate de muncă, precum și procese rapide si digitale de administrare pentru a menține un nivel ridicat de implicare.

Abordând nevoile de mai sus, Oraroo își propune să îmbunătățească performanțele operaționale și financiare ale companiilor de servicii profesionale si uneste intr-un singur sistem managementul de proiectgestionarea resurselortarifarea și facturarea contractelor, administrarea forței de muncă, business intelligence și integrarea cu sistemele existente.

Incercati gratuit Oraroo  sau versiunea demo

Factura pe proiect. O ultima impresie. Memorabila
Derulează în sus