Orele suplimentare – cum facem sa nu fie un chin?

Pentru mentinerea echilibrului intre viata profesionala si personala, cat si incadrarea in bugete, orele suplimentare reprezinta o solutie de exceptie. Modul de recompensare uzual este prin ore libere platite. Gestiunea manuala a acestor tipuri de recuperari este dificila. Oraroo te ajuta sa gestionezi explicit si transparent fluxul de ore suplimentare, dar si recuperarile in mod facil pentru angajat si manager. Integrarea cu pontajul pe proiecte permite declansarea fluxului direct din gestiunea proiectelor.

Orele suplimentare ca excepție si evidența lor drept regulă

În activitatea oricărei companii se nasc situații în care anumite proiecte necesită rezolvare mai urgentă si implică efectuarea de ore suplimentare. De exemplu:

  • cazuri neprevăzute în activitatea zilnică
  • componența insuficienta a echipelor.

Orele suplimentare înseamnă orele lucrate de un angajat în afara programului normal de lucru, cel în care salariatul prestează munca, aflându-se la dispoziția angajatorului. Iar responsabilitatea ta, ca manager, este să gestionezi într-un mod transparent și explicit efectuarea si recompensarea orelor suplimentare, conform Codului Muncii.

Cum se realizeaza recompensarea muncii suplimentare ?

Astfel, recompensarea muncii suplimentare, conform legislației, se face în două moduri:

1. De regulă: prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice, ulterioare efectuarii orelor suplimentare. În aceste condiții salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

Acest mod de compensare a orelor suplimentare  este benefic atât angajaților, cât și managerului și companiei. Respectă echilibrul între viața profesională și personală și protejează colegii de riscurile suprasolicitării. În același timp, managerii mențin, pe cât posibil, costurile în parametri bugetați. Acestea sunt relativ fixe în raport cu un angajat și orice depășire impactează întreaga companie.

2. Ca excepție: dacă nu e posibilă varianta anterioara, va fi plătit un spor la salariu corespunzător duratei muncii suplimentare. Cu mențiunea că sporul nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

Orele suplimentare se solicita de catre manager si se efctueaza cu acordul angajatului. Efectuarea orelor suplimentare este o practică folosită pentru situații ce nu reprezinta mod de lucru uzual.

Un semnal de alarmă pentru tine este atunci când constați că ceri des angajaților să lucreze peste program. Înseamnă că intervine o problemă de subcapacitate, de productivitate sau de planificare. Soluția stă în reglarea capacității. Capacitate care e dezechilibrată, fie pentru că e prea mult de lucru, fie pentru că oamenii nu sunt productivi. Astfel, ori adaugi echipei un om competent, ori crești competența celor pe care îi ai.

Gestionarea fluxului de ore suplimentare în Oraroo

Procesul de solicitare a orelor suplimentare necesită finalizare rapidă, dar și formalizare.

In Oraroo, fiecare manager poate solicita ore suplimentare pentru membrii echipei sale. 

Cererile realizate ajung la angajați, iar aceștia pot aproba sau respinge solicitările.

Orele de recuperat, pentru compensare prin timp liber,  sunt semnalate în situatia concediilor din ecranul Calendarul Meu al fiecărui angajat . 

Ulterior, toate orele suplimentare efectuate de angajați vor fi grupate în pontajul de salarizare, în funcție de tipul zilei (lucratoare, sfarsit de saptamana, sarbatoare publica) și metoda de compensare aleasa.

Solicitările de ore libere de recuperat se fac prin fluxuri similare cu cele pentru concedii.

Cu Oraroo poți să gestionezi mult mai eficient orele suplimentare efectuate de angajați. Ai o situație clară a totalului de ore efectuate și a modalității de recuperare a acestora.

Avantajele platformei Oraroo
  • Evidenta operationala a orelor de recuperat si perioada aferenta, integrata cu gestiunea concediilor

Oraroo ofera o funcționalitate de concedii extinsă, integrată cu fluxul de solicitare ore suplimentare. Prin această evidență, angajatii pot vedea câte ore au de recuperat și să-și ia liber din acele ore suplimentare acumulate.

Prin platformă se elimina gestiunea manuala a orelor suplimentare lucrate și se simplifica evidenta modului de recuperare în termenele legale.

  • Orele suplimentare sunt integrate cu pontajul pe proiect

In functie de pontajul realizat pe proiecte, se poate declansa fluxul de solicitare/aprobare ore suplimentare.

E o modalitate de a armoniza cerintele legale cu necesitatile reale ale proiectelor.

Despre Oraroo

Modelul de lucru la distanță al companiilor de servicii creative și profesionale necesită soluții pentru gestionarea muncii.

Într-un moment în care atât de multe companii caută câștiguri de productivitate, prin centralizarea informațiilor într-o singură viziune holistică și în timp real, se elimina riscul de supra-alocare și se împuternicesc managerii de proiect să ia decizii proactive.
În același context al muncii la distanță, angajaților trebuie să li se faciliteze accesul ușor la informațiile legate de muncă, precum și procese rapide si digitale de administrare pentru a menține un nivel ridicat de implicare.

Abordând nevoile de mai sus, Oraroo își propune să îmbunătățească performanțele operaționale și financiare ale companiilor de servicii profesionale si uneste intr-un singur sistem managementul de proiectgestionarea resurselortarifarea și facturarea contractelor, administrarea forței de muncă, business intelligence și integrarea cu sistemele existente.

Incercati gratuit Oraroo  sau versiunea demo

Orele suplimentare – cum facem sa nu fie un chin?
Derulează în sus