Zile lucratoare 2022 – Timpul tau conteaza

Zile lucratoare 2022

Sunt 251 de zile lucratoare 2022 . Media zilelor lucratoare pe luna este de aproximativ 21 de zile lucratoare. Din 15 sarbatori legale, 9 sunt zile lucratoare libere. Numarul zilelor lucratoare dintr-un an sunt utile in scopuri de planificare a activităților din cadrul companiei. Sunt foarte importante si pentru estimari sau calcule exacte de venituri si costuri. Formula de calcul se bazeaza pe diverse categorii de zile. Acestea sunt zile calendaristice 2022, zile de repaus si zile libere 2022 (zile libere platite, respectiv zilele de sarbatori legale).

Ce utilitate are numarul de zile lucratoare 2022 ?

Numarul zilelor lucratoare dintr-un an reprezinta o informatie utila in mai multe scopuri. Scopurile pot fi referitoare la planificarea activităților din cadrul companiei. Sau pot fi legate de aspecte financiare.Ar putea fi vorba de venituri si costuri: estimari sau calcule exacte, atunci cand depind de numarul de zile lucrate.

Pe de o parte, in contextul planificarii activitatilor si proiectelor, numarul de zile lucratoare din an, respectiv fiecare luna, sunt esentiale pentru proiectele cu o durata mai mare si care necesita mai multe resurse.

Daca e sa aducem noi resurse, ne punem intrebarea in cat timp se integreaza complet in echipa. Un nou angajat intr-o firma de servicii profesionale devine productiv dupa aproximativ 60 de zile lucratoare. Pe baza numarului total de zile lucratoare, constatam ca aceasta perioada poate ajunge la cel putin un sfert din an. Este o perioada indelungata in economia unei firme.

Pe de alta parte, cand facturezi munca catre clienti cu tarif pe zi lucrata, numarul de zile lucratoare in an este important pentru estimarea veniturilor.
Totodată, poți să calculezi costul unei zile de muncă.

Daca ai alte cheltuieli in functie de numarul de zile lucrate, numarul de zile lucrătoare in an sau luna este util pentru calculul acestor costuri:
– cu resurse externe, subcontractori care au tarifele pe zi lucrată
– cu tichetele de masa ce li se ofera angajatilor cu contract individual de munca pentru fiecare zi lucrată

Calculul zilelor lucrătoare pentru anul 2022

In continuare, trecem in revista principalele categorii de zile intalnite in practica.

Definitii
 1. Zi calendaristică – orice zi a săptămânii
 2. Zi lucrătoare – orice zi a săptămânii cu excepția sâmbetei și a duminicii și a sărbatorilor legale, zi în care se execută programul de lucru obișnuit
 3. Zi(le) de repaus (sau de odihnă) – zi în care nu se lucrează, care este destinată odihnei
 4. Zi nelucrătoare (liberă) – zi din cursul săptămânii de lucru în care personalul nu are obligația de a presta munca: zilele de repaus săptămânal, zilele de sărbatoare legală și alte zile în care, potrivit legii, nu se lucrează
 5. Repaus saptamanal – zile de repaus acordate în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica (weekend)
Sarbatori legale in Romania 2022

Zile libere / nelucrătoare 2022 – Sărbători legale în 2022

Asa cum se observa din tabel, din cele 15 sărbători legale: 6 sunt în weekend și 9 în timpul săptămânii.

Cele 6 sărbători legale care au loc în timpul zilelor de repaus (weekend) sunt – Anul Nou 1 și 2 Ianuarie, Paștele 24 Aprilie, Ziua Muncii 1 Mai, Rusaliile 12 Iunie, Crăciunul 25 Decembrie.

Formula de calcul a zilelor lucrătoare pentru anul 2022

Urmatorul pas este sa calculam numărul de zile lucrătoare. Acesta se calculeaza scazand din zilele calendaristice, zilele de reapus si zilele lucratoare libere:

 • zile calendaristice : 365
 • din care se scad
  • zile de repaus (weekend) : 105
  • zile libere lucrătoare  : 9
 • Rezulta: 365-105-9 = 251 zile lucratoare 2022
Numărul de zile lucrătoare din 2022 pe luni

Valoarea medie a zilelor lucratoare pe luna in 2022 este de aproximativ 21 de zile lucratoare.

În continuare, mai jos se afla repartizarea celor 251 de zile lucrătoare pe cele 12 luni.

Abordarea Oraroo

Cu Oraoo poti gestiona concediile legale si diverse politici proprii de concedii. In afara de sarbatorile legale sau dreptul minim pentru concediul de odihna conform legislatiei, poti oferi angajatilor tai zile suplimentare de concediu de diverse tipuri.

Poti gestiona cu Oraroo, politici pentru zile de concedii suplimentare pentru loialitate, pentru vechime in campul muncii, ziua companiei, recuperari in zile si ore. Poti crea chiar si propriile tipuri de concedii – inclusiv pentru a gestiona ziua libera pentru vaccinare anti-COVID.

Despre Oraroo

Modelul de lucru la distanță al companiilor de servicii creative și profesionale necesită soluții pentru gestionarea muncii.

Într-un moment în care atât de multe companii caută câștiguri de productivitate, prin centralizarea informațiilor într-o singură viziune holistică și în timp real, se elimina riscul de supra-alocare și se împuternicesc managerii de proiect să ia decizii proactive.
În același context al muncii la distanță, angajaților trebuie să li se faciliteze accesul ușor la informațiile legate de muncă, precum și procese rapide si digitale de administrare pentru a menține un nivel ridicat de implicare.

Abordând nevoile de mai sus, Oraroo își propune să îmbunătățească performanțele operaționale și financiare ale companiilor de servicii profesionale si uneste intr-un singur sistem managementul de proiectgestionarea resurselortarifarea și facturarea contractelor, administrarea forței de muncă, business intelligence și integrarea cu sistemele existente.

Incercati gratuit Oraroo  sau versiunea demo

Zile lucratoare 2022 – Timpul tau conteaza
Derulează în sus