Flexibilitatea in munca, un tipar permanent

Pandemia a accelerat adoptarea pe scara larga a evolutiilor tehnologice si a schimbat conceptul de munca cu impact pe plan social. Fezabilitatea pe scara larga a lucrului din afara biroului a fost demonstrata. Acest tipar ramane in actualitate si va fi mentinut si dupa rezolvarea situatiei sanitare. Flexibilitatea muncii larg adoptata in ultima perioada se refera la programul de lucru sau la locul de desfasurare a muncii. Pe langa productivitate, aduce satisfactia si fidelizarea angajatilor

Modul de lucru traditional sub presiunea schimbarilor de azi

Parintii generatiei Milenarilor aveau un program de lucru clar definit in cadrul birourilor. „Mers la serviciu” insemna in mod obisnuit sa ajungi la birou la ora 9, sa ramai in birou opt ore si sa pleci de la birou la orele 5 sau 6. Vorbim de un program de lucru fix si un loc fix de desfasurare a muncii.

Practic „locul de munca” ramanea strict in birou pana a doua zi. Serile si weekendurile erau rezervate vietii privatea indivizilor. Locatia de lucru era (in cel mai ideal caz) in apropierea caselor angajatilor, deoarece acestia ar trebui sa se deplaseze la birou in fiecare zi lucratoare pentru a-si putea indeplini sarcinile de serviciu. Nu exista o alta modalitate de a accesa datele si informatiile companiei.

Conceptul de munca a suferit modificari drastice in ultimele doua decenii datorita revolutiei tehnologice.

Tehnologia a revolutionat atitudinile pe care le avem fata de munca si, de asemenea, modeleaza in mod important rutinele de lucru pe care le construim.

Datele si sistemele companiilor pot fi accesate din afara birourilor.

Pandemia de COVID a demonstrat fezabilitatea pe scara larga a lucrului din afara biroului pentru anumite ocupatii. Si nu numai in mediul privat. Acest fapt este confirmat si la noi in tara de Studiul privind oportunitatea flexibilizării modului și timpului de lucru în Administrația Publică din România realizat de Institutul Național de Administrație (INA).

Companiile au nevoie de acces la o forta de munca globala pentru a compensa limitarile in resurse disponibile pe piata de munca locala. Tehnologia le permite acum accesul la piata globala.

Cresterea traficului in orase in ultimii ani, a facut ca pentru situatiile uzale in care un program de lucru incepe la ora 9, angajatii sunt nevoiti sa porneasca spre birou mult mai devreme fie pentru a evita traficul, fie pentru ca se petrece foarte mult timp in trafic si nu exista nicio metoda de evitare a acestuia. Angajatii se streseaza, intarze la birou iar productivitatea acestora scade.

Nu in ultimul rand, o mare schimbare este reprezentata de modul in care se iau in considerare echilibrul dintre viata profesionala si viata personala si alocarea timpului. Spre exemplu, ca urmare a lucrului de acasa din perioada pandemiei COVID, multi angajati au realizat importante modificari de activitati, capitalizand pe eliminarea timpului petrecut in trafic si favorizand activitati regulate de petrecere a timpului cu copii sau/si insotire si ingrijire a persoanelor varstnice. Aceste noi obiceiuri stabilite pe perioada ultimelor 18 luni sunt dificil de combatut azi.

Modul de lucru intr-o noua lumina

Un program flexibil de munca poate fi o modalitate buna de a ajuta angajatii sa gaseasca echilibrul optim intre viata profesionala si viata profesionala si, ca rezultat, sa aiba o productivitate ridicata la locul de munca.

Flexibilizarea progamului de munca se poate realiza sub mai multe aspecte. Mentionam mai jos cateva aspecte adoptate mai nou ca elemente obisnuite (si nu exceptionale):

  • Flexibilitatea temporala – la nivelul programului de lucru(“orarului”) – mai nou existente in Codul Muncii au inceput sa fie tot mai mult implementate. Program flexibil de lucru – cu stabilirea unor ore “core” intre care toti angajatii trebuie sa fie disponibili, cat si program de lucru inegal – un numar de ore agreate pe o perioada (saptamana, luna) si repartizate conform nevoilor angajatorului si disponibilitatii angajatului
  • Flexibilitatea spatiala – la nivelul locului de desfasurare a muncii. Optiunile la sediul angajatorului si la sediul clientilor erau obisnute. Telemunca – la domiciliul angjatului – este optiunea ce se adauga ca o optiune permanenta (si nu temporara pe perioada pandemiei)

Existenta programului (orarului) de lucru flexibil, atat in cazul in care angajatii lucreaza de la birou cat si de acasa, nu are niciun impact asupra responsabilitatilor lor, a obiectivelor individuale care trebuie atinse sau a numarului agreat de ore de lucrat.

Iata cateva exemple de programe flexibile de munca:

  • Manager de Proiect cu program de lucru inegal, cu 40 ore lucratoare pe saptamana, repartizate astfel: Luni, Marti, Joi, Vineri 10 ore, Miercuri zi libera;
  • Programator care lucreaza 3 zile de acasa si 2 zile de la biroul companiei;
  • Manager de Vanzari care lucreaza zilnic intre orele 10 si 19, in contrast cu un program de lucru obisnuit intre orele 8 si 17.
Beneficiile aranjamentelor de lucru felxibile (orar, hibrid)

Beneficiile programelor de munca flexibile sunt percepute atat la nivelul angajatilor, cat si al angajatorilor. Acesta este si unul dintre principalele motive pentru care companiile se indreapta spre programele de lucru flexibile.

Satisfactia la locul de munca

Angajatii sunt mai predispusi sa fie eficienti atunci cand au un control mai mare asupra orelor lor de lucru. Astfel, oferirea de programe de lucru flexibile va incuraja satisfactia angajatilor, iar angajatii fericiti conduc la o crestere mai buna a profitului si la profitabilitate.

Programele de lucru flexibile construiesc, de asemenea, o relatie mai buna intre angajatori si angajati, astfel angajatii simt un sentiment de sprijin din partea managerilor lor. Nu in ultimul rand, se reduc absenteismul si intarzierile.

Productivitate

Productivitatea angajatilor poate creste pe masura ce angajatii lucreaza cand si unde sunt cei mai productivi. Pentru unii, s-ar putea sa functioneze lucrul de acasa noaptea tarziu. In timp ce pentru altii, s-ar putea sa functioneze lucrul la distanta cu norma intreaga dintr-un alt colt al lumii.

Fidelitatea angajatilor

Datorita satisfactiei profesionale pe care o ofera programele de lucru flexibile, angajatii sunt mai predispusi sa ramana, chiar si in perioadele grele, reducand semnificativ fluctuatia angajatilor.

Abordarea Oraroo

Oraroo ajuta managerii si responsabilii HR sa gestioneze toate tipurile de programe de munca (program de lucru, loc de desfasurare  munci).

Cu Oraroo, poti stabili programe de lucru standard la nivel de companie, dar si programe de lucru flexible personalizate. Astfel, managerii vor sti cu exactitate care este efortul care trebuie depus de fiecare angajat in parte si intervalul in care vor fi la birou. La randul lor, angajatii isi pot consulta in timp real programul de lucru cat si disponibilitatea colegilor de echipa

Despre Oraroo

Modelul de lucru la distanță al companiilor de servicii creative și profesionale necesită soluții pentru gestionarea muncii.

Într-un moment în care atât de multe companii caută câștiguri de productivitate, prin centralizarea informațiilor într-o singură viziune holistică și în timp real, se elimina riscul de supra-alocare și se împuternicesc managerii de proiect să ia decizii proactive.
În același context al muncii la distanță, angajaților trebuie să li se faciliteze accesul ușor la informațiile legate de muncă, precum și procese rapide si digitale de administrare pentru a menține un nivel ridicat de implicare.

Abordând nevoile de mai sus, Oraroo își propune să îmbunătățească performanțele operaționale și financiare ale companiilor de servicii profesionale si uneste intr-un singur sistem managementul de proiectgestionarea resurselortarifarea și facturarea contractelor, administrarea forței de muncă, business intelligence și integrarea cu sistemele existente.

Incercati gratuit Oraroo  sau versiunea demo

Flexibilitatea in munca, un tipar permanent
Derulează în sus